Vnitřní a vnější ekonomická stabilita USA během vybraných krizí 20. století - Žalud, Filip; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce podrobně analyzuje vnitřní a vnější stabilitu Spojených států amerických během čtyř klíčových ekonomických krizí: Velké hospodářské krize (1929-1939), ropných šoků (1973; 1979-1980), velké recese (2007-2009) a covidové krize (2020-2021). Cílem práce je přinést hlubší porozumění vlivu těchto krizí na ekonomické ukazatele a stanovit, zda byla covidová krize nejhlubší z hlediska zkoumaných agregátů od velké hospodářské krize. Teoretická část využívá hloubkovou rešerši známé literatury a její následnou interpretaci v podobě ekonomického vývoje Spojených států během jednotlivých krizí. Popisuje příčiny, průběh a dopady jednotlivých krizí a stejně tak se zaměřuje na reakce vlády k utlumení krize. Pracuje také s metodou přímou a stejně tak je doplněna o metodu nepřímou. Praktická část se věnuje ve významné míře analýze vybraných krizí z pohledu vnější a vnitřní stability. V rámci analýzy dat jsou vybrána data pro ekonomiku Spojených států z různých zdrojů, zejména pak významných amerických institucí. Tyto zdroje jsou považovány pro praktickou část jako zdroje primární, sekundárními zdroji jsou pak vědecké a akademické články a odborné publikace. V závěru práce je pak vyvrácena hypotéza práce, jelikož se neprokázalo, že covidová krize byla pro USA nejhlubší krizí od Velké hospodářské krize. Zodpovězeny jsou také dílčí otázky, které doplňují výsledky práce a jasně dokazují, že z pohledu zkoumaných ukazatelů zůstává nejhlubší krizí od Velké hospodářské krize velká recese.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses