Komparace výkonnosti strategií fondů založených na hodnotovém a indexovém investování - Pešková, Alena (2024)
V diplomové práci budu měřit výkonnost fondů pro strategii hodnotového či indexového investování. Cílem je porovnat obě investiční strategie na vzorku vybraných fondů a zjistit, která strategie je výhodnější pro běžného investora. Výsledkem diplomové práce je pomocí analýzy výkonnosti vybraných fondů zjistit, která strategie je lepší pro dosažení nadprůměrných výnosů. Pro zjištění, které fondy patří mezi nejvýkonnější, zpracuji analýzu výnosnosti, rizikovosti, výkonnosti a nákladovosti fondů. Pro analýzu výkonnosti budu používat dvojdimenzionální metody. Mezi tyto metody patří Sharpeův index, Jensenova metoda či Treynorův index. Pro co nejdetailnější analýzu zpracuji ještě porovnání zvolených fondů pomocí ukazatelů kapitálového trhu.