Význam ESG v bankovnictví - Pastýřík, Tomáš (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu a implementaci ESG principů v českém bankovnictví. Práce poskytuje přehled o ESG, jeho historickém vývoji a klíčových komponentách. Dále popisuje základní evropskou regulaci ESG a její dopady na bankovní sektor. V rámci českého bankovního systému je zkoumáno, jak banky přijímají a implementují ESG požadavky, včetně konkrétních produktů a souvisejících rizik. Další část práce se věnuje analýze postoje klientů bank k ESG, prostřednictvím dotazníkového šetření. V závěru jsou diskutovány možné dopady ESG na budoucnost bankovnictví, včetně plánovaných regulací a rostoucího trhu ESG aktiv. Prvním cílem práce je poskytnout komplexní přehled o ESG problematice a její aplikaci v českém bankovnictví. Druhý cíl práce je analyzovat, jak velké české firmy vnímají zavádění ESG do bankovnictví, a jakým způsobem se k ESG staví v rámci svých podnikatelských činností.