Význam ESG v bankovnictví - Pastýřík, Tomáš; Dvořák, Petr, 1960-; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu a implementaci ESG principů v českém bankovnictví. Práce poskytuje přehled o ESG, jeho historickém vývoji a klíčových komponentách. Dále popisuje základní evropskou regulaci ESG a její dopady na bankovní sektor. V rámci českého bankovního systému je zkoumáno, jak banky přijímají a implementují ESG požadavky, včetně konkrétních produktů a souvisejících rizik. Další část práce se věnuje analýze postoje klientů bank k ESG, prostřednictvím dotazníkového šetření. V závěru jsou diskutovány možné dopady ESG na budoucnost bankovnictví, včetně plánovaných regulací a rostoucího trhu ESG aktiv. Prvním cílem práce je poskytnout komplexní přehled o ESG problematice a její aplikaci v českém bankovnictví. Druhý cíl práce je analyzovat, jak velké české firmy vnímají zavádění ESG do bankovnictví, a jakým způsobem se k ESG staví v rámci svých podnikatelských činností.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses