Aktivní politika zaměstnanosti v krajích s nejvyšší mírou nezaměstnanosti - Stupková, Simona (2024)
Tato diplomová práce se zabývá trhem práce, nezaměstnaností a jejím snižováním. Důraz je kladen především na aktivní politiku zaměstnanosti. Pro analýzu byly zvoleny jedny z jejích nejpoužívanějších nástrojů, a to společensky účelná pracovní místa a veřejně prospěšné práce. Cílem je zhodnotit cílenost výdajů na tyto nástroje za roky 2011, 2015, 2019 a 2023 ve 3 krajích, které se potýkají dlouhodobě s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Druhým cílem je zjistit závislost mezi ročními výdaji na politiku zaměstnanosti a roční mírou nezaměstnanosti. Pro tuto analýzu byla použita metoda lineárního regresního modelu. Z výsledků cílenosti vyplynulo, že se vždy nepodaří realizovat politiku podle stanovených cílových skupin a v druhé analýze byl zjištěn pozitivní vliv ročních výdajů na rekvalifikace na roční míru nezaměstnanosti.