Strategie diverzifikace zdrojů energie v České republice a Německu v letech 2007-2022 : Komparativní analýza - Arnošt, Jan (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním energetických strategií České republiky a Německa v období let 2007 až 2022, s důrazem na diverzifikaci zdrojů energie, energetickou bezpečnost a udržitelnost. Práce analyzovala rozdíly a podobnosti v přístupu obou zemí k výzvám spojeným s globálním oteplováním a energetickou transformací. V teoretické části jsou rozebrány klíčové faktory ovlivňující energetickou politiku, včetně historických, geografických a politických kontextů. Praktická část se zaměřuje na kvantitativní analýzu dat týkajících se emisí CO2, spotřeby energie, importů a exportů energií a dlouhodobých cílů v oblasti udržitelnosti. Výsledky analýzy ukazují, že Německo, díky své politice Energiewende, dosáhlo významných pokroků v oblasti obnovitelných zdrojů energie a snížení emisí skleníkových plynů. Česká republika, i přes pokroky v energetické účinnosti, čelí výzvám spojeným s vysokou závislostí na fosilních palivech a potřebou modernizace své energetické infrastruktury. Práce rovněž navrhuje konkrétní oblasti pro další výzkum, mezi které patří optimalizace legislativního a finančního rámce pro podporu rozvoje solárních a větrných elektráren, analýza ekonomické efektivity vodíkových technologií a jejich integrace do stávajících energetických sítí, a také výzkum možností zvýšení energetické účinnosti v průmyslovém sektoru. Práce poskytuje komplexní přehled o současném stavu a vývoji energetických politik v obou zemích a nabízí doporučení pro budoucí směrování jejich energetických strategií s ohledem na globální environmentální cíle a udržitelnost.