Komparace rodinné politiky v oblasti péče o dítě ve Švédsku, České republice a na Slovensku v letech 2010-2023 - Sokoljuková, Viktoria (2024)
Cílem této práce je podrobně analyzovat a zhodnotit efektivitu a dopady rodinných politik v oblasti péče o dítě ve Švédsku, České republice a na Slovensku v letech 2010-2023. Práce zkoumá, jak jednotlivé země řeší výzvy spojené s péčí o děti a jaké jsou rozdíly v legislativních opatřeních a sociálních programech mezi nimi. Práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je založená na kritickém zhodnocení relevantní odborné literatury, která se týká konceptů rodinné politiky, péče o děti a sociálního zabezpečení v kontextu daných zemí. Zde je také zkoumáno historické a sociokulturní pozadí rodinných politik. Praktická část práce se zaměřuje na analýzu dostupných dat, dokumentů a statistik týkajících se rodinných politik a péče o děti ve zkoumaných zemích ve sledovaném období. Na základě této analýzy byla potvrzená hypotéza, o spojitosti investic do péče o děti a podpory rodičů na pracovním trhu s pozitivními dlouhodobými výsledky dětí a s ekonomickým rozvojem ve zkoumaných zemích. Tento výzkum ukazuje, že efektivní rodinné politiky a adekvátní investice do péče o děti jsou klíčové nejen pro zajištění kvalitní budoucnosti jednotlivců, ale i pro podporu celkového ekonomického růstu.