VLIV DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ V ČR NA NEZAMĚSTNANOST V LETECH 2013-2023 - Jeřábek, Jan (2024)
Bakalářská práce analyzuje vývoj míry nezaměstnanosti v krajích ČR v letech 2013-2023 se zaměřením na nejvyšší dosažené vzdělání. Pro analýzu jsou vybrány všechny kraje ČR a práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou pomocí metody literární rešerše vymezeny základní pojmy související s nezaměstnaností, trhem práce, měření nezaměstnanosti a typy nezaměstnanosti a lidským kapitálem. Praktická část je věnována analýze a komparaci vývoje míry nezaměstnanosti jednotlivých krajů ČR a jednotlivých skupin dosaženého vzdělání. Následně jsou vybrány dva kraje, které jsou blíže komparovány ve vybraných letech. V praktické části je využito zejména metod datové analýzy a komparace. Dle výsledků analýzy lze konstatovat obecný pokles míry nezaměstnanosti mezi kraji a skupinami dosaženého vzdělání v letech 2013-2023 a prokázání souvislosti mezi dosaženým vzděláním a nezaměstnaností.