VLIV DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ V ČR NA NEZAMĚSTNANOST V LETECH 2013-2023 - Jeřábek, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce analyzuje vývoj míry nezaměstnanosti v krajích ČR v letech 2013-2023 se zaměřením na nejvyšší dosažené vzdělání. Pro analýzu jsou vybrány všechny kraje ČR a práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou pomocí metody literární rešerše vymezeny základní pojmy související s nezaměstnaností, trhem práce, měření nezaměstnanosti a typy nezaměstnanosti a lidským kapitálem. Praktická část je věnována analýze a komparaci vývoje míry nezaměstnanosti jednotlivých krajů ČR a jednotlivých skupin dosaženého vzdělání. Následně jsou vybrány dva kraje, které jsou blíže komparovány ve vybraných letech. V praktické části je využito zejména metod datové analýzy a komparace. Dle výsledků analýzy lze konstatovat obecný pokles míry nezaměstnanosti mezi kraji a skupinami dosaženého vzdělání v letech 2013-2023 a prokázání souvislosti mezi dosaženým vzděláním a nezaměstnaností.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses