Komparace českého a kanadského penzijního systému v letech 2000-2023 - Fridrichová, Tereza (2024)
Předmětem této bakalářské práce je analýza a následná komparace penzijních systémů České republiky a Kanady se zaměřením na starobní důchody v letech 2000 až 2023. V teoretické části autorka definuje základní pojmy z oblasti sociální politiky a následně se zabývá základními typologiemi penzijních modelů včetně jejich zařazení do historického kontextu. V této části je také podrobně popsán historický vývoj penzijních systémů České republiky a Kanady včetně jejich důležitých milníků a reforem. V praktické části autorka zkoumá současná nastavení penzijních systémů obou zemí a pomocí komparační analýzy oba systémy porovnává na základě demografického vývoje jednotlivých zemí. Práce dochází k závěru, že ačkoli vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji není ani jeden ze systémů dlouhodobě plně udržitelný, kanadský důchodový systém vykazuje vyšší efektivitu ve srovnání s českým.