Ženy na trhu práce - Hofmanová, Nikola (2024)
Hlavním cílem diplomové práce je formulovat doporučení směrem k podnikům i směrem k vládě, která by zlepšila postavení žen na českém pracovním trhu, specificky pak v rámci regionu Louny. Prvním dílčím cílem práce je identifikovat silné a slabé stránky postavení žen na českém trhu práce a druhým dílčím cílem je definovat specifika postavení žen v regionu Louny. Teoretická část práce je zaměřena na popis funkcí trhu práce, dále na identifikaci základních problémů bránících vstupu žen na trh práce a věnuje se celkově rovným příležitostem a diskriminaci na pracovním trhu. Všímá si rizikových skupin nezaměstnaných, genderových stereotypů a vymezuje legislativní rámec. Poté se podrobně zabývá specifiky nezaměstnanosti žen, jejími možnými důsledky a možnostmi sladění péče o rodinu se zaměstnáním. Praktická část obsahuje analýzu zjištěných statistických dat, týkajících se zejména nezaměstnanosti žen v regionu Louny. Uvedeny jsou rovněž závěry vyplývající z dotazníkového šetření s nezaměstnanými ženami a z rozhovorů uskutečněných s pracovnicemi úřadů práce, včetně legislativních doporučení pro možné zlepšení postavení žen na trhu práce.