Evaluace kulturní události Zažij město jinak - Krejčí, Myrna (2024)
Tato diplomová práce se podrobně věnuje analýze efektivity a dopadů kulturního projektu Zažij město jinak, který se každoročně koná v různých českých městech s cílem revitalizovat veřejný prostor a posilovat místní komunity. Hlavním cílem práce je prozkoumat mechanismy fungování a expanze tohoto projektu a zhodnotit jeho základní efektivitu. Pro dosažení tohoto cíle byla v průběhu výzkumu aplikována kombinace kvantitativních a kvalitativních metod. Kvantitativní metody zahrnovaly analýzu údajů získaných ze závěrečných zpráv sdružení AutoMat. Kvalitativní metody zahrnovaly polostrukturované rozhovory s organizátory vybraných lokací oslav, stejně jako analýzu relevantních dokumentů, jako jsou zprávy, tiskové zprávy a mediální články. Výsledky analýzy poskytují komplexní pohled na projekt Zažij město jinak a jeho vliv na zúčastněné strany. Diplomová práce tak přináší hlubší pochopení významu a hodnoty takových kulturních projektů pro místní komunity a kulturní scénu v České republice. Závěry této práce mohou být využity jako základ pro další výzkum v oblasti kulturní politiky a rozvoje komunit, stejně jako pro zlepšení a optimalizaci organizace a realizace projektu.