Ekonomické náklady tvorby obrany nově vzniklého Československa v letech 1918–1925 - Růžička, David; Drábek, Jakub, 1989-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce přináší vhled do formace národní obrany nově vzniklého národa na příkladu Československa. Zaměřuje se na roky po konci první světové války, kdy si Československo muselo upevnit svou pozici na mezinárodním poli a zároveň vybudovat podmínky pro stabilní vnitřní fungování státu. Národní obrana byla klíčovou součástí této stabilizace. Teoretická část práce se věnuje ekonomické problematice obrany národa, konkrétně teorii veřejných statků a ekonomickým a politickým teoriím, které připouštějí privatizaci obrany. Dále teoretická část poskytuje historický kontext vzniku Československa a jeho prvních vojenských operací, krátce probírá i politický a ekonomický vývoj zbylých let sledovaného období. Praktická část práce detailně rozebírá rozpočty a výdaje na obranu rok po roce a nachází nesrovnalosti ve státních závěrečných účtech. Dále jsou výdaje na obranu Československa srovnány s veřejnými výdaji, s výnosy daní a s lety 2018–2024. Ústřední hypotézou bakalářské práce je, že do roku 1925 vybudovalo Československo své vojsko s takovými náklady, které jsou vzhledem k ostatním kapitolám státního rozpočtu nízké. Data zkoumaná v práci hypotézu definitivně nevyvrací, ale ani nepotvrzují.
Vedoucí práce: Jakub Drábek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses