Velká hospodářská krize a její odraz ve dvou spřízněných tiskovinách nakladatelství Melantrich (Pražský ilustrovaný zpravodaj; České slovo) v letech 1929-1934 - Holá, Magdalena (2024)
Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na analýzu fenoménu velké hospodářské krize a jejího dopadu na nakladatelskou a vydavatelskou činnost v Československu v období 1929-1934. Práce analyzuje proměny ekonomických ukazatelů tohoto nakladatelství a sleduje změny společenských nálad prostřednictvím komparace dvou jeho tiskovin – týdeníku Pražský ilustrovaný zpravodaj a deníku České slovo. Práce si klade otázku, nakolik je tiskovina v době krize zbytným statkem. Dále se práce zaobírá otázkou, nakolik měla příslušnost k politické straně vliv na vývoj předkládaných periodik.