Analýza vývoje vybraných socio-ekonomických determinantů a výdajů na zdravotnictví v období 2010-2021 - Janoušková, Tereza (2024)
Cílem diplomové práce je porovnat situaci v jednotlivých zemích EU s ohledem na souvislosti mezi vývojem socio-ekonomických determinantů a financováním zdravotní péče a zjistit závislost mezi proměnnými. Závislou proměnnou jsou výdaje na zdravotnictví per capita vyjádřená v mezinárodních dolarech respektující paritu kupní síly a nezávislé proměnné jsou míra nezaměstnanosti, Giniho index a podíl obyvatel ve věku 25–34 let s terciárním vzděláním. Zkoumaným subjektem je vztah mezi vybranými socio-ekonomickými determinanty (nezaměstnanost, příjmová nerovnost, úroveň vzdělání populace) a výdaji na zdravotní péči. Objektem jsou zkoumané země EU včetně Velké Británie, jednotlivé ukazatele socio-ekonomického rozvoje a zároveň výdaje na zdravotnictví. V teoretické části jsou uvedena teoretická východiska zdravotní péče, výdajů na zdravotnictví a vybrané determinanty. V analytické části jsou použity metody zkoumání: vývoj v čase za období 2010-2021 a regresní analýza. Údaje jsou čerpány z oficiálních stránek Světové banky a Eurostatu.