Analýza trhu FinTech v ČR a zahraničí - Khamizov, Temir (2024)
V rámci této bakalářské práce byla provedena analýza vývoje, současného stavu a podmínek regulace trhu FinTech v České republice v porovnání se zahraničím. V první části práce je definován pojem FinTech a popsána základní klasifikace typů finančních technologií. V další kapitole je představen podrobný přehled struktury trhu FinTech v České republice a zahraničí. Třetí kapitola se zabývá popisem faktorů působících na míru penetrace finančních technologií, zatímco v poslední kapitole jsou stanoveny hypotézy o lineární závislosti počtu aktivních uživatelů FinTech na těchto proměnných a provedena korelační analýza pro každý tržní segment finančních technologií v rámci České republiky. Výsledky této analýzy ve všech případech definují tři statisticky významné ukazatele, konkrétně se jedná o HDP na obyvatele, míru penetrace smartphonů a mobilního internetu, dále v některých případech je statistická významnost pozorována u podílu mladého obyvatelstva ve věku 15-34 let na celkové populaci země a podílu zaměstnaných ICT odborníku na celkovém počtu zaměstnaných osob.