Analýza trhu FinTech v ČR a zahraničí - Khamizov, Temir; Jílková, Petra; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
V rámci této bakalářské práce byla provedena analýza vývoje, současného stavu a podmínek regulace trhu FinTech v České republice v porovnání se zahraničím. V první části práce je definován pojem FinTech a popsána základní klasifikace typů finančních technologií. V další kapitole je představen podrobný přehled struktury trhu FinTech v České republice a zahraničí. Třetí kapitola se zabývá popisem faktorů působících na míru penetrace finančních technologií, zatímco v poslední kapitole jsou stanoveny hypotézy o lineární závislosti počtu aktivních uživatelů FinTech na těchto proměnných a provedena korelační analýza pro každý tržní segment finančních technologií v rámci České republiky. Výsledky této analýzy ve všech případech definují tři statisticky významné ukazatele, konkrétně se jedná o HDP na obyvatele, míru penetrace smartphonů a mobilního internetu, dále v některých případech je statistická významnost pozorována u podílu mladého obyvatelstva ve věku 15-34 let na celkové populaci země a podílu zaměstnaných ICT odborníku na celkovém počtu zaměstnaných osob.
Vedoucí práce: Petra Jílková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses