Determinanty importu přímých zahraničních investic a jejich ekonometrická verifikace - Fomina, Mariia (2024)
Cílem této diplomové práce je prostřednictvím ekonometrických metod a technik prozkoumat vývoj klíčových determinant přímých zahraničních investic v České republice za období 2000-2021 a posoudit jejich vliv na celkovou hodnotu PZI. Práce se skládá ze tří kapitol. První kapitola podává přehled do problematiky přímých zahraničních investic, včetně faktorů ovlivňujících jejich realizaci a působení PZI na domácí ekonomiku. Druhá kapitola je věnována popisu aktuálních trendů přímých zahraničních investic ve světě a v České republice se zaměřením na historické a současné změny determinant PZI. Nedílnou součástí práce je empirická analýza, v níž je na základě vybraných makroekonomických agregátů a PZI zkonstruován ARDL model a ohodnocen krátkodobý a dlouhodobý vztah. V závěru diplomové práce je provedena prostorová analýza, která zkoumá vzájemnou závislosti konkrétně vybraných zemí podle jejich relativní vzdálenosti.