Klíčové kompetence pro vykonávání funkce HR manažera - Srbková, Anna (2024)
Diplomová práce se zabývá klíčovými kompetencemi pro vykonávání funkce HR manažera. Hlavním cílem této diplomové práce je zjistit, jaké klíčové kompetence, dovednosti a předpoklady by měl mít HR manažer, a co je potřeba k tomu, aby se jím člověk mohl stát. Přínosem této práce je návrh doporučení pro budoucí, i současné, HR manažery, na které kompetence by se měli zaměřit, aby se na tuto pozici dostali, a byli vrámci jejího vykonávání úspěšní. Teoretická část práce představuje obor personalistiky, roli personalisty, popisuje pozici HR manažera a náplň jeho práce. Následně se věnuje kompetencím a definuje pojmy, které jsou v diplomové práci použity. Dále shrnuje základní teoretická východiska týkající se klíčových kompetencí potřebných k vykonávání manažerské funkce. Praktická část popisuje použitou metodiku práce, formuluje výzkumné otázky, věnuje se samotnému výzkumu, který probíhal formou kvalitativních rozhovorů a analýzy inzerce, a zároveň vyhodnocuje výzkumná šetření. Analýza výsledků slouží jako doporučení pro budoucí, i současné, HR manažery.