Klíčové kompetence pro vykonávání funkce HR manažera - Srbková, Anna; Říhová, Gabriela; Kronberger, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá klíčovými kompetencemi pro vykonávání funkce HR manažera. Hlavním cílem této diplomové práce je zjistit, jaké klíčové kompetence, dovednosti a předpoklady by měl mít HR manažer, a co je potřeba k tomu, aby se jím člověk mohl stát. Přínosem této práce je návrh doporučení pro budoucí, i současné, HR manažery, na které kompetence by se měli zaměřit, aby se na tuto pozici dostali, a byli vrámci jejího vykonávání úspěšní. Teoretická část práce představuje obor personalistiky, roli personalisty, popisuje pozici HR manažera a náplň jeho práce. Následně se věnuje kompetencím a definuje pojmy, které jsou v diplomové práci použity. Dále shrnuje základní teoretická východiska týkající se klíčových kompetencí potřebných k vykonávání manažerské funkce. Praktická část popisuje použitou metodiku práce, formuluje výzkumné otázky, věnuje se samotnému výzkumu, který probíhal formou kvalitativních rozhovorů a analýzy inzerce, a zároveň vyhodnocuje výzkumná šetření. Analýza výsledků slouží jako doporučení pro budoucí, i současné, HR manažery.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses