Trendy v oblasti uměleckého zastupování umělců v České republice - Adnanová, Sarah (2024)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku uměleckého zastupování v prostředí české umělecké scény. Cílem je poskytnout komplexní a aktuální obraz o této disciplíně, prozkoumat a popsat formy uměleckého zastoupení, které se formují v podmínkách ekonomických a společenských podmínek České republiky. Teoretická část definuje klíčové pojmy problematiky uměleckého zastoupení a zároveň mapuje z odborné literatury faktory působící na obor uměleckého zastoupení na světové a české umělecké scéně. Praktická část prozkoumává a identifikuje situaci na české umělecké scéně na základě rozhovorů se zástupci ze skupin umělců / umělkyň, galeristů / galeristek a kurátorů a kurátorek. Hlavním cílem je také zmapovat výhody a nevýhody, které pro umělce plynou z této spolupráce, a jakou funkci v jeho kariéře může plnit. Pro analýzu dat byla použita metoda otevřeného kódování a následovala metoda vytváření trsů.