Oceňování a odpisování dlouhodobých aktiv - Wirth, Jakub; Šoljaková, Libuše; Knorová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zaobírá oceňováním a odepisováním dlouhodobého majetku, a to ve třech účetních subsystémech: ve finančním – v českém i mezinárodním (IFRS), v daňovém a v manažerském. Teoretická část práce definuje dlouhodobý majetek, přístupy k oceňování a metody odepisování dlouhodobého majetku z hlediska výše uvedených subsystémů. Praktická část práce se v příkladech věnuje využití jednotlivých modelů ocenění a metod odepisování v praxi. Dále navazuje práce vzorem, jak by mohly v realitě vypadat odpisy a majetkové karty, kdy vychází z upravených dat skutečné účetní jednotky. Závěr praktické části práce se zabývá užitím modelu přecenění (IAS 16) a modelu reálné hodnoty (IAS 40) u nemovitosti, přechodu mezi těmito modely a jejich kombinovaným použitím.
Vedoucí práce: Libuše Šoljaková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses