Analýza hospodaření České národní banky s devizovými rezervami v letech 2013–2022 - Karban, Vladimír (2024)
Diplomová práce se věnuje problematice devizových rezerv České národní banky. Devizové rezervy ve sledovaném období narostly do velikosti přesahující minimální požadované úrovně. Na základě analýzy se jako relevantní ukazuje s kvantitativním nárůstem také provést kvalitativní změnu rezerv. Tedy měly by být zvýšeny investice do aktiv přinášející vyšší výnosy i za cenu většího rizika. V opačném případě hrozí centrální bance značné kumulativní ztráty. Navazující analýza možnosti založení českého suverénního fondu poskytuje základní vymezení, jak by tato instituce mohla vypadat v českých podmínkách. Vznik suverénního fondu je však hodnocen jako málo reálný.