Vývoj devizových rezerv České národní banky v letech 1993 až 2022 a jejich vliv na hospodaření ČNB - Krčilová, Adéla; Makovec, Pavel; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj devizových rezerv v letech 1993 až 2022 a analyzuje jejich vliv na využívání nástrojů měnové politiky. Vliv na využívání nástrojů je zjišťován pomocí grafů a tabulek obsahující vývoj devizových rezerv, průměrnou roční míru inflace a výsledky hospodaření vykázané Českou národní bankou. U vybraných let se k důkladnější analýze využily hodnoty měnového kurzu koruny vůči euru a hodnoty repo sazby, případně míry meziměsíční inflace. Zkoumané období je pro větší přehlednost rozdělenost do tří, závěrem jsou data komparována všechna dohromady. Na základě podrobného zkoumání těchto dat je potvrzeno, že výše devizových rezerv ovlivňuje efektivnost využívání nástrojů měnové politiky, není však jasné, do jaké míry, ale s větším objemem devizových rezerv má Česká národní banka více prostoru pro provádění měnové politiky.
Vedoucí práce: Pavel Makovec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses