Analýza trhů s regulovanou marihuanou pro osobní užití - Joudal, Petr (2024)
Tato práce se zabývá legalizací a regulací marihuany pro osobní užití v Uruguayi, Kanadě, Spojených státech amerických, Nizozemsku a v České republice. Hlavním předmětem této bakalářské práce je analýza trhů s marihuanou pro osobní užití na regulovaných trzích, dekriminalizace držby a užití marihuany. Který systém je ekonomicky nejvíce přínosný, co se týče daňových výnosů a který je pro společnost nejméně nákladný, skrze dopad na zdravotní systém a náklady na vymáhání práva. Hlavní hypotézou práce je předpověď vývoje trhu s marihuanou pro osobní užití v České republice. Jak by se po zavedení regulace vyvíjela šedá ekonomika a s ní spojené příjmy pro stát.