Vztah inflace a nezaměstnanosti : platí Phillipsova křivka v prostředí ČR? - Vogničová, Tereza (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou Phillipsovy křivky v kontextu České republiky v letech 2002–2022. K analýze jsou použita veřejně dostupná kvartální data zveřejněná Českým statistickým úřadem a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Hlavním cílem práce je testovat hypotézu o platnosti Phillipsovy křivky v podmínkách specifických pro českou ekonomiku pomocí grafické a regresní analýzy. Hlavní závěry práce ukazují, že první desetiletí sledovaného období vykazuje nejednoznačné výsledky, zatímco druhé desetiletí přináší velmi slabý vztah mezi sledovanými proměnnými. Celkové výsledky naznačují, že vztah mezi inflací a nezaměstnaností v České republice zcela neodpovídá teorii o Phillipsově křivce a testovaná hypotéza tak byla zamítnuta. Závěry práce rovněž obsahují potencionální oblasti pro rozšíření výzkumu.