Vliv politické (ne)stability na tureckou ekonomiku v letech 2013-2022 - Midyanka, Anhelina (2024)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit vliv politické stability či nestability na ekonomický vývoj v Turecku v letech 2013 až 2022, v období poznamenaném významnými politickými změnami. Práce poskytuje analýzu vztahu mezi politickými událostmi a klíčovými ekonomickými ukazateli jako jsou měnová politika, inflace, trh práce, HDP a životní úroveň. Přínosem této práce je empirické posouzení toho, jak jednotlivé politické události, jako byly protesty, pokus o státní převrat a změny v zahraniční politice, ovlivnily ekonomické indikátory. Zjištění potvrdila vliv politické nestability na ekonomickou nejistotu, která vyústila v ekonomický vývoj poznamenaný vysokou volatilitou. Práce nabízí pohled na vztah mezi politickým a ekonomickým rozvojem Turecka, který je zásadní pro rozvoj regionálních a mezinárodních politických a ekonomických strategií. Práce se dále zabývá tím, jak turecké politické nepokoje podkopávaly demokratické hodnoty, narušovaly právní stát a omezovaly občanské svobody. Práce poukazuje, jak tyto události měly zásadní vliv na důvěru investorů a ekonomickou stabilnost země.