VÝVOJ DOSTUPNOSTI BYDLENÍ V KRAJÍCH ČESKÉ REPUBLIKY V OBDOBÍ 2011–2024 - Jebavý, Jan; Klement, Josef, 1990-; Milaniaková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou vývoje dostupnosti bydlení v krajích České republiky v období 2011–2024. Text analyzuje, jaký je vývoj dostupnosti bydlení, a identifikuje hlavní faktory, které tuto změnu ovlivňují. Práce dále zkoumá hypotézu, která říká, že „ve sledovaném období došlo ke zhoršení dostupnosti vlastnického bydlení ve všech krajích České republiky.“ Teoretická část této práce poskytuje zevrubný pohled na ekonomické a sociální determinanty, které formují nemovitostní trh a ovlivňují dostupnost bydlení. Z literární rešerše vyplývá, že dostupnost bydlení je ovlivňována kombinací různých faktorů, jako jsou úrokové sazby, ekonomický růst, demografické trendy nebo fiskální a makroobezřetnostní zásahy včetně regulace hypotečního trhu. Dále je důrazně upozorněno na to, že politiky zaměřené na podporu dostupnosti bydlení často nedosahují svých cílů. Teoretická část také naznačuje, že bez zásadních změn v přístupu ke správě nemovitostního trhu může trend zhoršování dostupnosti bydlení pokračovat. Praktická část diplomové práce se věnuje aplikaci teoretických modelů na skutečná a reálná ekonomická data. Analýza začíná sběrem a vyhodnocením dat o cenách nemovitostí, mediánových příjmech obyvatelstva a vývojem indexu P/I. Ukazuje se, že se všechny 3 ekonomické ukazatele za sledované období zvýšily. Dále je spočítána míra nadhodnocení pomocí replikace obezřetnostního přístupu České národní banky. Na konci sledovaného období je ve většině krajů cena nemovitostí vyšší než jejich fundamentální hodnota. Praktická část končí sestrojením vlastního indexu dostupnosti bydlení, na jehož základě nelze vyvrátit testovanou hypotézu. Lze konstatovat, že se dostupnost vlastnického bydlení snižuje. Analýza končí rokem 2022, protože v době psaní práce nej
Vedoucí práce: Josef Klement
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses