Ekonomické aspekty protektorátního školství : historická a finanční analýza - Hujíčková, Alžběta; Jakubec, Ivan, 1960-; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se věnuje omezování školství v období Protektorátu Čechy a Morava, a to prostřednictvím financování či snižování počtu škol. Jejím přínosem je zmapování finanční stránky školství během protektorátních let u škol s českým vyučovacím jazykem. Výsledkem je zjištění snížených vynakládaných finančních prostředků na školy obecné, měšťanské a střední. Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast školství, která v tomto směru nebyla příliš probádána, výsledky obohacují dosavadní poznatky. Ve vztahu k omezování počtu škol a žáků autorka došla ke stejnému výsledku, jež byl podpořen teoretickými znalostmi dobových nařízení ministerstva školství a archivními prameny. Výzkumem tedy došlo k potvrzení stanovené hypotézy, že školství bylo omezováno prostřednictvím vynaložených výdajů, snižováním výdajů, ale také prostřednictvím cenzury učebnic či úpravou osnov. Ověření hypotézy autorka demonstrovala na příkladu Kladenska, konkrétně výsledky reálného gymnázia na Kladně potvrdily závěr práce, že zvláště pak střední školy byly omezovány.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses