Demografické trendy v České republice jako sociální a ekonomické riziko v letech 2000 až 2023 - Medynska, Erika; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská se zabývá analýzou demografických trendů v České republice mezi lety 2000 až 2023 a jejich sociálními a ekonomickými dopady. V teoretické části jsou pomocí literární rešerše charakterizovány základní demografické pojmy. V praktické části je provedena analýza demografického vývoje v období 2000-2023 spolu s předpokládaným demografickým vývojem do roku 2100. Výsledky ukazují na pokles porodnosti, zvyšující se migrační saldo a převážně na pokračující stárnutí populace, což může v budoucnu představovat významná rizika pro udržitelnost důchodového a zdravotního systému. Projekce do roku 2100 zdůrazňuje nezbytnost přizpůsobení demografickým změnám, aby byla zajištěná dlouhodobá udržitelnost sociálních a ekonomických systémů v České republice.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses