Vliv rodičovství na budování kariéry absolventek VŠE a jejich zapojení do pracovního procesu - Kulvaitová, Karolína; Šmíd, David; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Rodičovství v kontextu budování kariéry a zapojení žen do pracovního procesu je klíčovým tématem současné společnosti. Aktuálnost tématu je významná nejen v oblasti genderové rovnosti, ale také v rámci slaďování pracovního a rodinného života a vlivu rodičovské role na kariérní rozvoj vysokoškolsky vzdělaných žen a jejich možného uplatnění na pracovním trhu. Prostřednictvím dotazníkového šetření bylo zkoumáno, jaká jsou očekávání, zkušenosti a postoje k rodičovství absolventek Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze v kontextu jejich zapojení do pracovního procesu. Absolventky očekávají podporu ze strany zaměstnavatele v podobě flexibilní pracovní doby, částečných úvazků, možnosti práce z domova a pravidelného kontaktu se zaměstnavatelem. Absolventky projevují zájem o vzdělávání během rodičovské dovolené a formalizovaný proces jejich návratu. Aktivní přístup a zapojení vedoucího pracovníka se jeví jako důležitý prvek, podobně jako konzultace nebo poradenství s HR oddělením. Práce přináší hlubší poznání dynamiky pracovního procesu vysokoškolsky vzdělaných žen v ekonomickém oboru a výsledky se mohou stát základem pro nastavení programů v organizacích podporujících zaměstnance, kteří jsou současně i rodiči.
Vedoucí práce: David Šmíd
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses