Přímé zahraniční investice : institucionální podmínky pro jejich rozvoj ve Vietnamské socialistické republice - Nguyenová, Thanh Mai (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem institucionálních podmínek pro rozvoj přímých zahraničních investic (PZI) ve Vietnamské socialistické republice. Cílem je poskytnout pohled na faktory ovlivňující tok zahraničních investic. Práce se skládá ze dvou hlavních částí. První teoretická část popisuje přímé zahraniční investice z obecného hlediska, kde je pojem vymezen a vysvětlen prostřednictvím různých teorií, poskytujících základní rámec pro pochopení významu a mechanismů PZI. V druhé části je analyzováno investiční prostředí Vietnamu zaměřené hlavně na politický a právní rámec, obsahující zkoumání vládních politik s cílem usnadnit a podpořit tok PZI do země. Dále je znázorněn příliv investic v letech 2000-2023 a diskutovány vlivy, které vedly k jejich nárůstu či poklesu. Na závěr je zahrnuta SWOT analýza identifikující silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby.