Kulturní podnikání v rámci klubové scény v Praze - Hornová, Edita (2024)
Diplomová práce mapuje současnou podobu vybrané klubové scény v Praze s důrazem na profil publika klubů a hodnocení různých aspektů jejich fungování. Hlavním cílem analýzy bylo pochopit význam této scény a identifikovat faktory, které mohou přispět k její udržitelnosti. Metodologicky práce využívá kombinaci kvalitativních metod, včetně dotazníkového šetření publika, analýzy sekundárních zdrojů a osobních rozhovorů s aktéry zkoumané scény. Postup zahrnoval sběr dat od návštěvníků klubů a následnou analýzu demografických údajů, ekonomických, sociálních a estetických aspektů klubového prostředí. Z analýzy dat vyplynula tato klíčová zjištění: publikum je tvořeno převážně mladšími (26-35 let), kulturně založenými osobami s mírnou převahou mužů. Hlavními podněty pro návštěvu klubů jsou intenzivní poslech hudby, tanec a setkání s přáteli. Typickým znakem publika je vysoká míra zapojení a loajality k vybrané klubové kultuře. I přes to, že je pražská klubová scéna svými návštěvníky vnímána jako kulturně významná, čelí výzvám spojeným se stárnutím publika, poklesem kvality hudebních programů a mainstreamizaci klubového prostředí. Výsledkem práce je rovněž sada doporučení, která mají potenciál ovlivnit praxi subjektů podnikajících na vybrané klubové scéně v Praze.