Generace X, Y, Z a Baby Boomers na trzích práce v České a Slovenské republice se zřetelem na mzdové rozdíly v Praze a Bratislavském kraji - Frecerová, Zuzana (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rozdílů mezi generacemi Baby Boomers, X, Y a Z na pracovním trhu v České a Slovenské republice se zaměřením na mzdové rozdíly v Praze a Bratislavském kraji. Cílem práce je porovnat požadavky jednotlivých generací na pracovní trh a analyzovat mzdové rozdíly mezi vybranými pozicemi ve zmíněných regionech. Již z teoretické části vyplývá, že zatímco starší generace preferují stabilní zaměstnání, mladší generace kladou větší důraz na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, smysluplnou práci a flexibilní pracovní podmínky. Z praktické části vyplývá, že preference a očekávání jednotlivých generací se od sebe liší. Mzdy vysokoškolsky vzdělaných jsou vyšší v Praze než v Bratislavském kraji.