Analýza trendů v imigrační politice a vlivu imigrace na trh práce v USA v období 1950-2000 - Rejzek, Dominik; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem změn v imigrační politice v období 1950–2000 ve Spojených státech amerických. Primárně zkoumá jejich dopady na trh práce. Cíle práce je ověřit vědeckou hypotézu, která tvrdí, že: změny zavedené v imigrační politice ve sledovaném období vedly k rostoucímu počtu imigrantů s vyšším vzděláním a zvýšení počtu obyvatelstva v produktivním věku. Společně s hlavní vědeckou hypotézou zkoumá autor práce dílčí výzkumné otázky: s jakým cílem byly tyto změny prováděny? Jak se lišily cílené a reálné dopady? a v neposlední řadě: jakou míru restrikce tyto legislativní úpravy přinesly? Pro získání potřebných dat a informací bylo užito statistických dat z odborných pramenů a odborných studií. Na základě autorem získaných informací a analýzy dat došel autor práce k závěru, že změny v imigrační politice vedly k posílení produktivní složky pracovního trhu a současně znamenaly příchod rostoucího počtu kvalifikovaných pracovníků. Cíle, s nimiž tyto změny přišly tak hodnotím, jako splněné a hlavní hypotézu práce za verifikovanou.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses