Automobilový průmysl ČR - Semerád, Vojtěch (2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou automobilového průmyslu v České republice se zaměřením na segment osobních automobilů. Cílem diplomové práce je přiblížit možné strategie budoucího směřování automobilového průmyslu v České republice a subjektů v něm působících. V úvodu práce jsou za pomoci výzkumných otázek definovány dva scénáře. První výzkumná otázka předpokládá stabilní pokračování dosavadního vývoje bez výrazných změn v okolí firem automobilového průmyslu. Druhá výzkumná otázka počítá se zásadními dopady změn v okolí, jako jsou výpadky v dodávkách klíčových surovin a komponentů, zpřísňující se regulace EU nebo rostoucí konkurence čínských výrobců. V analytické části práce byly využity některé z metod strategické analýzy, jejichž popisu se věnuje předcházející teoretická část. Provedená strategická analýza identifikovala zásadní změny v okolí, vyžadující uzpůsobení strategií subjektů podnikajících v automobilovém průmyslu. Závěry práce naznačují, že pro zachování konkurenceschopnosti českého automobilového průmyslu v budoucnosti jsou klíčové flexibilní adaptace na změny, investice do elektromobility a inovativních technologií a navazování výhodné spolupráce s dodavateli i konkurenty.