Cost-effectiveness analýza – komparace rozšíření OZE a dostavby jaderných bloků v roce 2030 v České republice - Veselá, Kristýna (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na provedení ekonomického hodnocení rozvoje energe-tického sektoru v České republice, přičemž klíčovou metodou je cost-effectiveness analýza. Práce je zaměřena na komparaci výroby environmentálně šetrných zdrojů energie. Z rešerše v současné době využívaných zdrojů energie a jejich dopadů na životní prostředí v teoretické části práce vyplývá, že takovými zdroji energie pro Českou republiku je výstavba nových jaderných bloků ve variantě 1+3 a rozvoj obno-vitelných zdrojů energie. Teoretická část práce také poskytuje podklady pro kvalitativ-ní analýzu, např. potenciál inovací v oblasti výroby elektřiny šetrné k životnímu pro-středí či možnosti rychlé výstavby daného zdroje energie z právního hlediska. Hlavní metodou, využitou v praktické části práce, je cost-effectiveness analýza, v rámci které je hodnocena ekonomická návratnost investic do jaderné energie a OZE. Z provedené analýzy vyplývá, že současná hodnota investic do jaderné energie se pohybuje v rozmezí od -8 364,68 mld. Kč (pesimistický scénář) do 9 023,83 mld. Kč (optimis-tický scénář), přičemž záporná současná hodnota je dána zejména možným zvýšením nákladů na výstavbu a rizikem jaderné havárie. Naopak obnovitelné zdroje energie mohou dosáhnout vyšší současné hodnoty ve všech scénářích, 9 951,91 mld. Kč v pesimistickém scénáři až 11 040,55 mld. Kč v optimistickém scénáři. Jadernou ener-getiku vyzdvihuje analýza kvalitativních faktorů. Korelační vztahy mezi emisemi oxi-du uhličitého a množstvím hrubé dostupné energie z jaderných či obnovitelných zdrojů naznačují, že ke snížení emisí oxidu uhličitého více přispívá energie získaná z obnovitelných zdrojů. Z ekonomické analýzy vyplývá, že zvýšení podílu jak obnovi-telných zdrojů energie, tak i jaderné energetiky na energetickém mixu Česk