Komparace finanční dostupnosti nájemního bydlení v Praze a Vídni v letech 2013–2023 - Strnad, Ondřej; Kubelková, Karina, 1983-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá komparací dostupnosti nájemního bydlení v Praze a Vídni v letech 2013–2023. Cílem práce je analyzovat rozdíly ve finanční dostupnosti nájemního bydlení pro modelové domácnosti v obou městech a na základě této analýzy určit, ve kterém městě je nájemní bydlení dostupnější. Teoretická část vychází z ekonomické teorie bydlení a z dosavadních poznatků ve zkoumané oblasti. Věnuje se roli státu na trhu s bydlením a představuje také metody měření finanční dostupnosti bydlení, analyzuje socioekonomické dopady nedostupnosti bydlení a poskytuje historický kontext vídeňského modelu bytové politiky. Praktická část práce obsahuje analýzu dostupných dat o nájemním bydlení v obou městech. Porovnává výchozí postavení obou měst a identifikuje hlavní rozdíly mezi nimi. Pomocí indikátoru Rent-to-Income ratio a definovaných modelových rodin je provedeno srovnání finanční dostupnosti nájemního bydlení pro modelové domácnosti. Výsledky práce ukazují, že nájemní bydlení ve Vídni je z finančního hlediska dostupnější než v Praze, což je dáno zejména silnou státní podporou a regulací nájemného ve Vídni. Silná role města na vídeňském trhu s bydlením přináší řadu neefektivit, jako je vznik sociálně slabých oblastí, vysoké náklady veřejných rozpočtů a příjmovou diskriminaci. Praha je naopak více orientována na tržní mechanismy, které však kvůli neefektivní státní regulaci nedokážou zajistit dostatečný počet bytů. Na základě těchto zjištění práce nedoporučuje, aby Praha přejímala vídeňský model jako celek. Bytová politika státu i hlavního města by se měla zaměřit na zrychlení bytové výstavby, podporu sociálního a dostupného bydlení pro zranitelné rodiny a na omezení podpory přehřáté poptávky po bydlení.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses