Analýza dopadů možného přesunu vybraných úřadů mimo Prahu vztažená k roku 2023 - Burda, Patrik; Kubelková, Karina, 1983-; Dungl, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou hypotetického přesunu Drážního úřadu a Drážní inspekce z Prahy do České Třebové. Cílem práce je vyhodnotit dopady do rozpočtu, vztaženému k referenčnímu roku 2023 a formulovat národohospodářské doporučení pro příslušné orgány. Pro naplnění cíle byly využity především metody analýzy – matematické a vztahové a dále metody aproximace a indukce. V teoretické části je nadefinován základní teoretický aparát, který uvádí čtenáře do řešené problematiky a který determinuje chování aktérů hospodářské politiky ve vztahu k ní. Praktická část poté navazuje na teoretickou a analyzuje konkrétní data a výkazy. V první části se věnuje národohospodářskému pohledu na problematiku a zasazuje obecná data ekonomické statistiky do souvislosti s tématem práce. Následuje analýza finančních výkazů a statistických dat a finálně jsou výsledky testovány pomocí cost-benefit analýzy. Veškeré výstupy jsou prezentovány v závěrečné SWOT analýze, která je podkladem pro formulaci finálního doporučení. Analýzou předmětných dokumentů je zjištěno, že hypotetický přesun institucí do České Třebové může přinášet poměrně významné finanční úspory a zároveň, může být pro lokalitu České Třebové vítanou příležitostí, na kterou má personální i odborné kapacity. Závěry práce přinášejí odlišný vhled do problematiky úspor na provozu státní správy, regionálního rozvoje a jejich vzájemné provázanosti.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses