Rovnost odměn v profesionálním tenisu : Analýza vlivu fenoménu selhání pod tlakem a mzdové diskriminace - Novotný, Petr; Kotrba, Vojtěch; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu mzdové diskriminace mezi pohlavími v profesionálním tenisu. Cílem této studie je zjistit, zda existují rozdíly ve výkonnosti mužů a žen v klíčových momentech zápasu, které by mohly ospravedlnit rozdíly v odměnách. Práce kombinuje teorii mzdové diskriminace, behaviorální ekonomii a fenomén selhání pod tlakem s kvantitativními metodami, přičemž využívá logistický regresní model k identifikaci významných faktorů ovlivňujících výkonnost hráčů a hráček. Data jsou získána z vybraných ATP a WTA turnajů kategorie 1000, během let 2014-2023. Výsledky práce, které naznačují, že výkony žen jsou v kritických momentech lepší nebo srovnatelné s výkony mužů mohou poskytnout nový pohled na problematiku mzdové nerovnosti a její vliv na chování sportovců nejen v tenisovém prostředí, ale i v širším kontextu pracovního trhu.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses