Vliv limitu pro registraci k DPH na výnos daně - Krámská, Lucie (2026)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem zvýšení registračního limitu k dani z přidané hodnoty z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč účinného od 1. ledna 2023 na počet plátců DPH a na výnos této daně v České republice. Cílem práce je empiricky posoudit, zda se naplnila očekávání spojená s touto legislativní změnou, zejména obavy z výrazného poklesu plátcovské základny a snížení inkasa DPH. Analýza vychází z dat Finanční správy ČR, Ministerstva financí ČR, České národní banky a makroekonomických statistik Českého statistického úřadu a Eurostatu. Nominální inkaso DPH je očištěno o inflaci pomocí harmonizovaného indexu spotřebitelských cen. Výsledky práce ukazují, že zvýšení registračního limitu nevedlo k zásadnímu ani trvalému poklesu počtu plátců DPH a nemělo negativní dopad na reálný výnos této daně. Klíčovou roli při vysvětlení tohoto vývoje sehrává vysoký podíl dobrovolné registrace k DPH a dominantní vliv makroekonomických faktorů, zejména spotřeby domácností.