Komparace teoretického modelu anarchokapitalistické společnosti se socio-ekonomickým systémem České republiky v třetí dekádě 21. století - Moroz, Robin (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na komparační analýzu současného systému v České republice a teoretického modelu anarchokapitalistické společnosti. Práce porovnává různé sektory, jako jsou školství, zdravotnictví, obrana, soudnictví, ekonomika a sociální systémy. Cílem je identifikovat klíčové rozdíly, přínosy a nevýhody obou systémů. Úvodní část charakterizuje současný systém v ČR, popisuje hlavní instituce a jejich role. Teoretický model anarchokapitalistické společnosti je podložen literárními zdroji a praktickými příklady. V jednotlivých sektorech jsou podrobně analyzovány výhody a nevýhody obou systémů. Například v oblasti školství se zaměřujeme na financování, kurikulum a inovace, zatímco ve zdravotnictví se porovnávají soukromé pojištění a přímé platby, regulace a kvalita péče. Práce také zkoumá role soukromých bezpečnostních agentur a dobrovolných vojenských iniciativ v oblasti obrany, a analyzuje soudnictví z pohledu soukromých arbitrážních soudů a nezávislých právních organizací. Ekonomická analýza se zaměřuje na trh práce, penzijní systém, infrastrukturu a veřejné projekty. Sociální systémy jsou porovnávány z hlediska ochrany práv menšin, sociální soudržnosti a zabezpečení. V závěrečné části jsou shrnuty hlavní zjištění, přínosy a rizika obou systémů a navržené kroky pro postupnou implementaci anarchokapitalistických principů v ČR, včetně doporučení pro další výzkum a zapojení odborníků i širší veřejnosti do diskuse o transformaci.