Vliv umělé inteligence na vnímání profesní identity - Staud, Kryštof; Hron, Michal; Špaček, Miroslav, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Účelem této práce je zjistit vliv užití generativní umělé inteligence na vnímání profesní identity zaměstnanců. Práce je rozdělena do třech částí, kterými jsou teoretický základ, metodika a praktická část. Zvolený teoretický základ poskytuje informační bázi, týkající se zejména procesu konstrukce identity a generativní umělé inteligence, na základě které byla vytvořena metodologická část. Základním stavebním kamenem zde byl volně převzatý model zabývající se formováním identity. Tento proces je zkoumán hloubkovými rozhovory u devíti informantů zaměřených na IT a prodej. Empirická studie ukázala výrazný vliv niterně prožívaných pocitů a závislosti na postoji okolí a rovněž také poukázala na jev, kdy lidé bez vysokoškolského vzdělání výrazně více tíhli k používání umělé inteligence a uváděli spolu s tím i větší emoční fixaci vůči těmto tvořeným představám. Zjištění práce může být dále aplikováno v širokém spektru praktických využití, například coby možná rada pro řízení lidských zdrojů z hlediska atraktivity formování pracovních pozic.
Vedoucí práce: Michal Hron
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses