Dostupnost vlastního bydlení a jeho financování - Zobalová, Pavlína (2024)
Cílem této práce je analyzovat současnou situaci v oblasti dostupnosti vlastního bydlení v České republice dle jednotlivých krajů. Práce se zabývá různými možnostmi financování vlastního bydlení se zaměřením na nejvyužívanější zdroje, a to hypoteční úvěr, stavební spoření a vlastní zdroje. Dále zkoumá rozdíly v dostupnosti vlastního bydlení mezi kraji v oblasti fyzické a finanční dostupnosti. V další části jsou porovnány výhody a nevýhody nájemního bydlení spolu s analýzou srovnávající momentální výhodnost obou možností. V poslední části je provedena prostorová regresní analýza, která sleduje vliv vybraných proměnných na cenu nemovitostí.