Analýza migrace a kriminality ve Švédsku v letech 2005–2022 - Kocián, Vít; Ševčíková, Michaela; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu vlivu migrace na kriminalitu ve Švédsku. Prostřednictvím aplikace ekonometrických metod na panelová data ze 21 regionů Švédska je zkoumán vztah mezi procentem migrantů v populaci a četností trestných činů. Práce je založena na teoretickém základě Garyho Beckera a jeho modelu kriminality. Analýza využívá metody nejmenších čtverců a fixních a náhodných efektů, přičemž F test individuálních efektů a Hausmanův test ukazuje preferenci těchto metod. Zároveň jsou prováděny testy na stacionaritu, normalitu, heteroskedasticitu a autokorelaci, které identifikují přítomnost těchto jevů v datech. Řešení přítomnosti heteroskedasticity a autokorelace je provedeno prostřednictvím Arellanovy metody s robustními směrodatnými chybami. Z výsledků analýzy vyplývá, že existuje statisticky významný vztah mezi migrací a celkovou mírou kriminality. Kromě migrace jsou statisticky významné také další socioekonomickými faktory, jako je míra nezaměstnanosti, či ekonomické podmínky v jednotlivých regionech. Také počet mužů ve věku 15-24 let vykazuje statisticky významný vztah s mírou kriminalit. Výsledky této práce poskytují poznatky pro tvorbu politik zaměřených na řízení migračních toků a prevenci kriminality. Tato práce přináší pohled na komplexní dynamiku migrace a její dopady na kriminalitu, čímž přispívá k lepšímu porozumění tohoto aktuálnímu globálnímu fenoménu.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses