Měl útlum těžby černého uhlí zásadní dopad na nezaměstnanost v aktivních těžebních oblastech Ostravsko – Karvinského revíru? - Klimšová, Klára; Zeman, Mikuláš; Čihák, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem bakalářské práce je analyzovat dopad postupné restrukturalizace černouhelného průmyslu a s tím spojeného uzavírání dolů na nezaměstnanost obyvatel v aktivních částech Ostravsko-karvinského revíru, tedy především oblasti Karvinska a Frýdeckomístecka za posledních 10 let. Analýza je zaměřena na postupné snižovaní těžby, uzavírání dolů, propouštění zaměstnanců a celkový vývoj zaměstnanosti černouhelné společnosti a vliv útlumu těžby na trh práce daných regionů. Práce kombinuje teoretické přístupy k trhu práce a nezaměstnanosti s empirickou analýzou dat zahrnující časové řady, které byly podrobeny ekonometrickým regresním modelům. Výsledky analýzy ukazují, že uzavírání dolů a postupné propouštění pracovníků černouhelné společnosti OKD, a.s. mělo zanedbatelný dopad na celkovou míru nezaměstnanosti v daných okresech, tudíž hypotéza nebyla potvrzena. Jedním z hlavních závěrů této práce je, že značná část propuštěných horníků našla uplatnění v jiných průmyslových sektorech, což snížilo tlak na tamní trh práce. Tento vývoj byl s největší pravděpodobností umožněn díky podpoře Moravskoslezského kraje, vládních institucí a také díky samotným iniciativám černouhelné společnosti OKD, a.s. prostřednictvím specifických programů zaměřených na rekvalifikaci zaměstnanců.
Vedoucí práce: Mikuláš Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses