Analýza Kuznetsovy environmentální křivky pro Českou republiku a Izrael - Jeřábková, Niké; Slaný, Martin, 1982-; Kotrba, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi příjmem na obyvatele a emisemi oxidu uhličitého v České republice a Izraeli za posledních zhruba 30 let. Cílem práce je potvrdit, že mezi zmíněnými proměnnými existuje vztah napodobující křivku inverzního písmene „u“, a ověřit tak platnost hypotézy známé pod pojmem Kuznetsova environmentální křivka (EKC). Testování bylo provedeno s užitím několika dalších proměnných jako jsou otevřenost ekonomiky, finanční rozvoj, přímé zahraniční investice nebo spotřeba energií, jež se inspirovaly v dřívějších studiích. Veškerá data byla na roční bázi a pocházela z otevřených databází IEA, Světové banky a EIA. V případě ČR se jednalo o 30 pozorování a pro Izrael bylo použito v závislosti na dostupnosti dat u užitých pomocných proměnných 28-32 pozorování. K modelaci vztahu byl použit autoregresní model distribuovaného zpoždění (ARDL) a jeho modifikace na model korekce chyb (ECM). Veškeré výsledky byly následně statisticky otestovány. Ve výsledku se v obou analyzovaných zemích platnost EKC nepotvrdila.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses