Oceňování a odpisování dlouhodobých aktiv v závislosti na požadavcích různých uživatelů - Staněk, Martin (2024)
Bakalářská práce vychází z Českých účetních standardů a z Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (dále jen IFRS). Cílem práce je definovat pojmy dlouhodobý hmotný majetek, dlouhodobý nehmotný majetek, goodwill a objasnit proces pořízení, ocenění a vykazování. Dále je cílem rozhodnout, zda se v konkrétních oblastech česká legislativa shoduje s IFRS. První část práce zabývající se nutnou teorií vychází především z platné legislativy a profesionální literatury. Teoretická část představuje základ pro praktickou část, která si dává za cíl poukázat na zjištěné odlišnosti na názorných příkladech.