Rizika a náklady vstupu Ukrajiny do Evropské unie (2017-2023) - Raginis, Jiří (2024)
Bakalářská práce poskytuje přehled rizik a nákladů spojených se vstupem Ukrajiny do Evropské unie. Současná výkonnost ukrajinské ekonomiky nedosahuje úrovně členských zemí Evropské unie. Ukrajina nesplňuje jak kodaňská kritéria vstupu do EU, tak ani maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny. Výzkum ukazuje, že ukrajinské HDP bylo v letech 2017–2022 několikanásobně nižší než průměrné HDP EU27. Dále se ukazuje, že Ukrajina neměla pod kontrolou inflaci, kde byla pozorována ve většině let v období 2017–2022 pádivá inflace. Byly identifikovány institucionální a ekonomické aspekty vstupu Ukrajiny do EU, přičemž se ukázalo, že vstup Ukrajiny do EU by mohl vyvolat konfliktní situaci mezi stávajícími zeměmi EU. Závěr práce obsahuje autorova doporučení, včetně SWOT analýzy potenciálního vstupu Ukrajiny do EU z pohledu Evropské unie, ale i samotné Ukrajiny.