Vliv digitalizace na produktivitu malých a středních podniků v České republice a její národohospodářské důsledky ve třetí dekádě 21. století - Lorenc, Samuel; Šmilňák, Richard; Vondrovic, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato práce se zabývá dopady digitalizace na produktivitu malých a středních podniků (SME) v České republice a jejími širšími národohospodářskými důsledky ve třetí dekádě 21. století. V teoretické části jsou definovány pojmy produktivita a digitalizace, popsány klíčové technologie a nástroje související s digitalizací, charakteristiky SME, a teoretické základy vztahu mezi technologickým pokrokem a ekonomickým růstem. Dále je analyzován ekonomický kontext digitalizace, včetně jejího vlivu na ekonomiku a trh práce během prvních tří dekád 21. století. V praktické části je proveden kvalitativní výzkum, založený na třech rozhovorech s manažery, kteří úspěšně prošli procesem digitalizace, a kvantitativní průzkum ve formě dotazníkového šetření. Cílem bylo identifikovat hlavní faktory úspěšné digitalizace a zhodnotit, jak digitalizace přispívá k ekonomickému růstu a změnám v tržní struktuře. Diskuse a závěry výsledků přinášejí odpovědi na výzkumné otázky a poskytují doporučení pro budoucí výzkum. Práce ukazuje, že digitalizace má pozitivní dopad na zvyšování produktivity SME a že přizpůsobení se digitálním inovacím je zásadní pro udržení konkurenceschopnosti v současném ekonomickém prostředí. Tento výzkum přispívá k lepšímu pochopení dynamiky digitalizace a jejího vlivu na ekonomiku, což je důležité jak pro podnikatele, tak pro akademickou sféru v České republice.
Vedoucí práce: Richard Šmilňák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses